A felületek tartós védelme

A téglaszeletek is mint a természetes kövek önmagukban erősen nedvszívóak.
A felragasztás után a kialakításnak és az igénybevételnek megfelelő fugázó anyaggal kell a fugát kialakítani, de ezzel még nincs megoldva a védelem is. A legtöbb esetben elegendő valamilyen csemperagasztó anyag is a fugázáshoz (mint korábban írtuk), amelyet a felületkezelés során lehet ellenállóvá tenni, de ez nem mindig elegendő. Ilyenkor alkalmazható direkt a megfelelő célra fejlesztett anyag. Ez lehet pl padlófűtés esetén felxibilitás, járófelületek esetén erős kopásállóság, de más szempontok alapján is választhatóak. A felületek kezelése nem helyettesíti ezeket a tulajdonságokat! A munkálatok előtt érdemes tájékozódni a lehetőségekről!

Az impregnálással jelentősen lecsökkentjük a nedvesség felvételének a lehetőségét és megelőzhető, hogy a rákerülő szennyeződések mélyen behatoljanak az anyagba, valamint egyszerű és könnyű legyen a tisztán tartása is.

A beltéri felületek a különféle szennyeződések és a tisztítószerek hatásainak vannak kitéve és nem mindegy, hogy mennyi energiába kerül a rendben tartása.
Leginkább akkor, ha mindennapos, erős szennyeződésnek kitett burkolatról van szó, mint a fürdőszoba, konyha, vagy a járófelületek ahol a kopással is számolni kell. A megfelelő anyagok használatával és az előírt időszakos kezelési javaslatok betartásával hosszú időn keresztül megőrizhető a felület szépsége.
A kávé, vörösbor vagy zsírfolt örök nyomot hagyhat a kezeletlen természetes alapú burkolatokon, ami sok bosszúságot fog okozni.

Kültéren a nedvesség hatására a fagy néhány év alatt komoly sokszor helyrehozhatatlan károkat tehet a felület kezelésének elhagyása.
Az időjárás változásai miatt elszíneződések mohásodás vagy penészesedés is kialakulhat. Itt javasolt leginkább a többlépcsős védelem kialakítása. Ez minden esetben alkalmazható.
A lényege, hogy első lépésben az impregnálással jelentősen lecsökkentjük a felület nedvszívó képességét, majd második lépcsőben adjuk meg a tényleges felület kezelést ami az elvárásnak megfelelően lehet matt, selyemfényű, vagy teljesen fényes.
Nagyon sokan "csak" lenolaj vagy hasonló anyagot használnak (ennek a beitatásával impregnálnak) ezt viszont párásodás és egyéb behatások figyelembe vétele mellett, főleg kültéren néhány évenként meg kell ismételni.

Ma már sok igen jó minőségű felületkezelő anyag kapható elérhető árakon, érdemes tájékozódni a kínálatról, hogy a lehető legjobb ár/érték arányú választás legyen az adott burkolatra.
A legismertebb igen jó minőségű anyag az „AntiPluviol” a MAPEI-től, de szinte minden olyan kezelőszer alkalmazható amelyeket természetes kövekhez fejlesztettek ki, természetesen a felhasználási utasítás figyelembe vételével.