Díszburkolat lépésről-lépésre...

Díszburkolat elkészítése téglaszeletekből lépésről-lépésre – akár házilag!


  • Előszó

  • A minta megtervezése burkolóanyag és a ragasztók kiválasztása, beszerzése

  • A felület és a burkolóanyagok előkészítése

  • Díszburkolat felragasztása

  • Díszburkolat fugázása

  • A kész felület megtisztítása

  • Díszburkolat kezelése, impregnálása

  • Felmerülő problémák


Előszó
A díszburkolat kialakítására a téglaszeletek kiválóan alkalmasak változatos színük, mintázatuk miatt, mivel minden felület egyedi hatással bír. Nagyon jól kombinálhatóak a külső rusztikus és belső szeletek akár más természetes kő burkolatokkal együtt is. Összességében mindenképpen rusztikus, mediterrán hatást kelt a kész felület, legyen az teljes fal, kandalló stb. vagy csak sarkok, boltívek, ablakok körüli díszcsík.
A legegyszerűbb, ha profi kivitelezőt kérünk fel, ebben az esetben nem is kell tovább olvasni, hiszen a továbbiak már az ő feladatát képezik, azonban sokan inkább neki látnak maguk a megvalósításnak.
Bárki képes "profi" színvonalú kivitelezésre, hiszen a szeletek felrakás odafigyeléssel és néhány alapvető szabály betartása mellett, egy kis kreativitással és kézügyességgel házilag is kivitelezhető.

A burkolóanyag kiválasztása, minta megtervezése
Ha meg van a burkolandó felületünk akkor következhet az elképzelésünk szerinti minták kitalálása és ez alapján a szükséges szeletek és mennyiségek kiszámítása. ( Az induló és az elérni kívánt szintek kijelölésével a sorok meghatározhatóak, így a hosszúságból már könnyen kiszámítható az anyagszükséget.) Figyeljen, hogy a vásárolt mennyiség az általában alkalmazott 1cm-es fugával kerül kiszámolásra. Ha ön ettől eltér, akkor azt vegye figyelembe a számolásnál!
A galériában látható néhány ötlet mintákra valamint a külső és belső szeletek egyidejű kombinációjára is, de egy kis átgondolással nagyon szép ötletek valósíthatóak meg..
Különösen belső teljes burkolatoknál ( konyha, fürdő, teljes nappali kialakításánál merülhet fel igény un. bordűr szükségességére) ilyen esetben Hívjon, mert tartunk speciális mintázatú szeleteket, amelyek db-ra, m-re, vagy néhány nm vásárolhatóak!

A felület és a burkolóanyagok előkészítése
Első lépésként a felület teherbíró képességével kell tisztába lenni, szükség esetén megerősíteni vagy letisztítani illetve mélyalapozni kell. Külön külső szigetelés esetén mindenképpen ajánlott a megfelelő dübelezés!
Ha a felületünk megfelelő akkor elkezdődhet az "igazi" munka!
A szeletek minimális mosást (általában csak áztatást) még igényelnek attól függetlenül, hogy cégünk lehetőség szerint teljesen átmossa azokat a gyártás során, de a csomagolás, tárolás és szállítás folyamán valamennyi szennyeződés lerakódhat, ami befolyásolhatja a tapadást. Meleg időben különösen fontos, beáztatni a téglaszeleteket felragasztás előtt, hogy a vizet ne szívja fel túl gyorsan a ragasztóanyagból, ami a tapadást károsan befolyásolhatná!

Díszburkolat felragasztása
A szeletek felragasztásához valamilyen ragasztóanyagra lesz szükségünk, ami lehet sima habarcs, vagy valamilyen a kereskedelmi forgalomban kapható zsákos anyag. Az utóbbi esetében tartsuk be a gyártó utasításait, a keverési és használati javaslatait.
A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legbiztosabb eredmény a téglaszeletekkel való burkolásnál, valamilyen Flexibilis csemperagasztó.
Alapszabály, hogy mindig csak a felhasználandó mennyiséget keverjük be, mert bár az elpárolgott vízmennyiség még pótolható, azonban, ha a kötés megindul, akkor a megmaradt mennyiséget már NEM szabad felhasználni. Ez különösen melegebb napokon, körülményesebb minta, kisebb egybefüggő felületek esetén lényeges, de ha valaki nem biztos magában akkor is célszerű a kisebb mennyiség bekeverése a ragasztó felesleges pazarlása miatt. Néhány óra munka után már mindenki látja az adott körülmények közötti célszerű mennyiséget.
A téglaszeleteket áztassuk be és szükség szerint tisztítsuk meg ha poros!
Határozzuk meg a megfelelő induló szintet, és mindenképpen a egyenes alapról induljon a kezdő sor.
Amennyiben még nincs megfelelő tapasztalatunk ne válasszunk hosszú sort, csak akkorát amit néhány perc alatt fel tudunk ragasztani, a korrekciók végett! Nagyjából számolni kell, mert jó tudni előre, hogy egész, fél vagy más mérettel kezdjünk, mivel az 1-2cm-es darabok nem esztétikusak az egész szeletek mellett.
A pár perc alatt felragasztott szeletek akár több méteres soron még melegben is könnyedén és biztonságosan mozgathatóak a felületen, ha elszámoltuk magunkat, így a fugákon folyamatosan nyitva kb. 0,5-1mm/fuga, már korrigálhatjuk is a végén a zárást. A többi sornál már sokkal egyszerűbb és átláthatóbb a végkifejlet.
Természetesen itt is alkalmazható - főleg minták esetében - az ,ami a mediterrán köveknél, vagyis a földön összeállítjuk a mintát és amikor megfelel csak azután ragasztjuk fel. Ez sok időveszteségnek tűnhet, de ha nem bízunk teljesen magunkban, még mindig olcsóbb, mint a kidobott szeletek és ragasztó anyag, mert a legdrágább ugye az ami a sittbe megy feleslegesen!
Főleg nagyobb felületeknél célszerű a sorokat "kivonalazni" (kicsapó-zsinórral) és akár soronként leellenőrizni is úgy, hogy kb 5-10m-ről "ránézünk", hogy tartottuk e az egyenest és nem lett e domború, homorú vagy hullámos a fugánk, valamint figyeljünk az esetleg kinyomódott ragasztó mennyiségére, hogy a kívánt fugamélységnél csak mélyebben legyen. Ellenkező esetben plussz munkát adunk magunknak a fugázás megkezdése előtt.
Ha a tégla szeletek felragasztása megtörtént akkor (de minimum egy nap várakozás után!!!) jöhet a következő művelet a fugázás.

Díszburkolat fugázása
Sokan alábecsülik a fuga jelentőségét, pedig az összhatás kb 75%-át és a felület tartósságát is ez fogja adni.
Néhány alapvető szempont amit mindenképpen figyelembe kell venni a téglaszeletek kifugázásánál:
- a szeletek színe, alakja és mérete
- a fugaanyag színe, állaga és minősége
- a kívánt fugamélység és a felület árnyalata, rusztikussága
- a felület igénybevétele, a hordozó felület tulajdonságai
A fugázáshoz a legelterjedtebb anyag a habarcs, a ragasztó és természetesen a speciális fugaanyagok.
A habarcs ma már nem nagyon használatos, a fugázó anyagok kicsit drágák, viszont a felárért kapunk plusszt is, így ezek többféle színben, erős igénybevételnek kitehető vagy flexibilis minőségben is beszerezhetőek, de leginkább elterjedt és sokszor megfelelő megoldás is a sima (fagyálló) csemperagasztó használata.
Vannak (Terranova) direkt tégla felületekhez való fugaanyagok, amik nem is túl drágák, de a tapasztalatok szerint a munka valamivel körülményesebb mint az általános ragasztó használatával, és akár színezhetőek is többféle gyártó által forgalmazott festék alkalmazásával.
A fugázás megkezdése előtt ellenőrizni kell a kívánt fugamélység meglétét. Amennyiben ez nem megfelelő, abban az esetben a helyét "kikaparással" kell megoldani, ha ez a felragasztás során nem ügyeltünk a meglétére.
Maga a fugaanyag bevitele lehetőleg egyenletesen és buborékmentesen történjen a tartóssága és a későbbi egyszerűbb kezelhetősége miatt.
Ezt házilag általában kétféle technika alkalmazásával lehet egyszerűen elérni. Az első, a tejeszacskóba töltés és kinyomás de ez a technika a gyors elhasználódás miatt és a több hetes/hónapos gyűjtőmunka után is néhány vagy néhány-10 nm esetén javasolható. Azonban ma már beszerezhető profi célszerszám is a Fugázó pisztoly, ami kb. 15ezer forintba kerül. Ez a szerszám nagyban segíti a munkát, de az ára miatt meggondolandó a vétele. A mennyiség és a munka méretének a felmérése alapján mindenkinek el kell döntenie neki mi éri meg.
Essen szó még egy lényeges feladatról, amit a fugának kell ellátnia, ez pedig a téglaszeletek és a teljes felület alap védelme!
Ez igazán a kezelés részhez tartozik, azonban a fuga kiképzésénél már gondolni kell rá, mivel az utólagos kezelés mikéntje sokban függ ettől.

A kész felület tisztítása
Miután megkötött a ragasztó és fuga anyag a teljes felületet elő kell készíteni az impregnálásra.
Ez az elvégzett munka minőségétől és a kívánt árnyalat szerinti feladatokat támaszthat.
Ha nagyon „összekentük” a munka során, netán még ragasztócseppek is vannak, akkor először spaklival lekaparjuk a nagyobb szennyeződéseket, majd gyökérkefével és vízzel átmossuk.
Legtöbbször, ha odafigyeltünk az előző lépéseknél elegendő az is, ha csak magasnyomású mosóval leportalanítjuk.
A belső szeleteknél, ha a fugázás során nem mostuk le eléggé, vagy élénkebb-kontrasztosabb színeket akarunk, illetve külső szeleteknél mindenképpen ajánlott sósavval átmosni az egészet. Erre a festéküzletekben kapható 5-10L-es tömény sósavra lesz szükségünk, amit vékonyan, ecsettel visszük fel. Ez felmar minden szennyeződést, maltert, vakolat darabot és a fuga utáni fátyolréteget is, így kiemelve a téglaszeletek tényleges felületi struktúráját.
Előfordulhat, hogy nem lehetséges a savazás (például parkettás szobánál), akkor ezt még a burkolás megkezdése előtt kell elvégezni, ilyenkor azonban ajánlott egy minimális plussz kezelés is, mert a sav hatására a fokozottan porózus felületre a felragasztás és fugázás alatt jóval agresszívebben tapadnak az alkalmazott anyagok, amelyeket a végén nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet eltávolítani.
Lényeges, hogy a teljes tisztítást követően a lehető leghamarabb elvégezzük a felület lekezelését, illetve közvetlenül a kezelés előtt végezzük el azt.!

Díszburkolat kezelése, impregnálása
Mindenképpen a teljes és alapos tisztítás után a megfelelő száradást követően kell elvégezni!
Ezzel alapozzuk meg az burkolatunk minőségen tartását és tartósságát.
Hétköznapi vegyszerek is alkalmazhatóak, pl. olajok, balzsamok, lakkok, de jobb és biztosabb megoldás a kimondottan ilyen célra beszerezhető termékek használata.
Mindennapi anyagok használatánál, figyelemmel kell kísérni az esetleges elváltozásokat és időről-időre meg kell ismételni a felületkezelést, így nem biztos, hogy olcsóbb, de biztosan többletmunkával jár, mint az erre kifejlesztett, de némileg drágább anyagok.
A A felületek tartós védelme cíkkünkben további részletek a témáról...

Felmerülő problémák
A leginkább előforduló jelenség a "kivirágzás".
Bizonyos esetekben főleg a kültéri felhasználások során találkozhatunk a jelenséggel, vagyis a homlokzati téglákkal burkolt felületen fehér színű foltok jelenhetnek meg. Ez a jelenség a kivirágzás, amely a vízben oldódó sók felületen történő kikristályosodását jelenti, és részben természetes jelenség
Erre nincs igazi és megnyugtató gyógyszer, és sosem tudhatjuk. hogy előjön vagy sem..,.
Tudományos állásfoglalás sincs róla, hogy az eredete a tégla minősége a helytelen kivitelezés, ragasztóanyag vagy a fuga miatt jön létre de számos oka lehet, akár a hordozó felület is.
Néhány tipp, ami miatt ez felmerülhet:
- Burkolás előtt esővízben történt beáztatás
- Az olvadó hólé felszívódása
- Esővíz, nincs megfelelően elvezetve
- Falak, melyek nagy szélnek vannak kitéve
- Nincs vagy nem megfelelő felületkezelés