Kérdések és válaszok…

Miért szeletelt tégla díszburkolatot alkalmazzunk?
A téglaszeletekkel való burkolás minimális szaktudással, odafigyeléssel és csupán néhány alapvető szempont betartása mellett egyszerűen és gyorsan házilag is kivitelezhető.
Természetes anyaga és változatossága miatt minden burkolt felület teljesen egyedi lesz. Kellemes hangulata, és a viszonylag alacsony költsége miatt vált közkedveltté az utóbbi években.
Ötletesen akár variálhatóak is a különféle téglaszeletek vagy vegyesen, bármilyen természetes kőburkoló anyagok használatával változatos mintákat, ábrákat lehet kialakítani.
Néhány tippet leírunk itt is de a fantázia szabhat csak határt!
Alkalmazható szinte minden anyagú felület esetén legyen az beton, tégla, Ytong, vakolt fal, Dryvit vagy akár gipszkarton, kül és beltérben egyaránt.
A kivitelezéshez néhány tanács megtalálható a „Gyakori kérdések” között!

Milyen felületnél, és hol alkalmazható?
Alkalmazható szinte minden anyagú felület esetén legyen az beton, tégla, Ytong, vakolt fal, Dryvit vagy akár gipszkarton, kül és beltérben egyaránt, azonban a fogadó felület minősége lényeges!

Milyen legyen a fogadó felület?
Mindenképpen stabil legyen, nem málló/porladó és a felragasztáshoz megfelelően sima.
Ha ezek valamelyike nem teljesül, úgy a tartósság érdekében előkészítés szükséges.
A laza vagy porladó részeket le kell verni és mélyalapozás után a szükséges sima felület eléréséhez glettelni kell amire valamilyen – legalább közepes minőségű – FLEXibils csemperagasztó a legjobb. Főleg régi falak felújításánál szükséges lehet Dryvit hálózás is, hogy a felület „egyben” legyen.
Ha nem biztos, hogy megfelelő a fala inkább kérje ki szakember tanácsát!

Hogyan álljunk neki a tervezésnek és mire figyeljünk?
Ezt a lépést sokan előszeretettel letudják egy "hány nm", "milyen szín", "külső vagy belső" megválaszolásával...
Érdemes azonban már az elején kicsit jobban belemélyedni, a lehetőségek kiaknázásába, amit a munka közepén már amúgy is meglátnánk, de akkor már körülményesebb vagy lehetetlen ezek megvalósítása.
Miről is van szó? Mire érdemes odafigyelni?

 • Van e elegendő hely a lapok+ragasztó számára (2-5cm)?

 • Milyen legyen a szín, az árnyalat?

 • Milyen felületet szeretnénk, milyen mély és milyen színű fugával?

 • Külső vagy belső, esetleg kombinálva a kettő?

 • Mekkora a felület(ek) vagy a minta, egyenes vagy íves, egész, fél vagy mozaik szeletek kellenek?

 • Tegyünk e díszítést-mintát a felületbe és ha igen akkor hova, milyet és miből?

 • Címeres, monogramos lapokat szeretnénk e beépíteni?

 • Beltéren meg tudjuk e majd oldani a vegyszerezéseket, ha szükséges?

 • Magam kivitelezem,vagy szakembert hívok?

 • A szakember mely munkafolyamatokat fogja elvégezni és mennyiért?

 • Milyen és mennyi ragasztó valamint fugázó anyagra lesz szükségem?

 • Mivel kezelem le a kész felületet?


Egy megfontolt tervezés végeredményeként, pontosan tudni kell:
 • Milyen téglaszeletből mennyire lesz szükségünk és ez mennyibe fog kerülni.

 • Milyen egyéb burkolóanyag kell azt hol szerezzük be és mennyiért.

 • Milyen ragasztó, fugázó és kezelő anyagokat használunk majd, hol mennyit és milyen áron vesszük meg.

 • A munkafolyamatokat mikor és miképpen végezzük és meddig tart.

 • Ha kivitelező végzi a munkát, akkor mit és mennyiért vállal és teljesít.

Végül a fentiek pontos ismeretében már meghatározható az egész munka és a teljes költségvetés is, aminek igazodnia kell a meglévő kereteinkhez! Egy részletes átgondolt tervezés után nekilátott munka nem hozhat kellemetlen meglepetéseket, és nem fog álmatlan éjszakákat okozni, hanem szinte öröm lesz követni a folyamatok alakulását!

Külső vagy Belső szelet?
Alapvetően a kialakítandó jelleg határozza meg a választást. Ha rusztikusabb jelleget akarunk elérni, ami olyan mintha egész téglákból falaztuk fel, akkor a külső szeletek kellenek. Amennyiben a cél egy "szolidabb" hatás elérése, vagy modern környezethez kell igazodni, akkor inkább a belső szeletek használhatóak. A kétféle termék, és/vagy egyéb természetes kövek kombinációjával viszont bárminden környezethez igazodhatunk, látványosan!

Miért és hol használjunk tégla külső szeleteket?
A tégla vágásánál a két külső széléből lesznek a külső szeletek, amelyeket a falra felragasztva ugyanolyan felületet kapunk, mint ha az egész téglából lévő falazott falaknál.
Az előnye, hogy egyszerűbb lényegesen olcsóbb és könnyedén kivitelezhető házilag mint egész téglából felfalazni, de felújításkor vagy utólagos burkoláskor szinte csak ez a módszer járható. A lapok felhasználásával olyan helyeken is kialakíthatunk mediterrán, vagy rusztikus stílust, ahol eredetileg nem volt illetve nem volt megoldható.
A kész felragasztott és kifugázott felületet mindenképpen le kell kezelni, hogy egy tartós, időtálló falat kapjunk.
Tehát akkor válasszuk a külső téglaszeleteket burkolásra, ha rusztikusabb összképet szeretnénk elérni.
A gyakori kérdések között vannak tippek a kivitelezéskor felmerülő kérdésekre!

Miért és hol használjunk tégla belső szeleteket?
A tégla vágásánál egységesen 1,5cm vastagságúra szeletelt tégla belső része a belső téglaszelet, amelyeket a falra felragasztva simább felületet kapunk, mint a külső szeleteknél,
így jobban illeszkedik a modernebb stílusokhoz.
Az előnye, hogy könnyedén kivitelezhető házilag építkezés során, felújításkor vagy utólagos burkoláskor is. A belső szeletekből kialakított felület mediterrán hangulatú, szolidan rusztikus stílusú, lesz, valamint a belső rész változatos struktúrája miatt látványos és egyedi.
A kész felragasztott és kifugázott felületet mindenképpen le kell kezelni, hogy egy tartós, időtálló legyen.
Tehát akkor válasszuk a belső téglaszeleteket burkolásra, ha nem „túl” rusztikus, de mégis mediterrán jellegű hatást szeretnénk elérni.
A gyakori kérdések között vannak tippek a kivitelezéskor felmerülő kérdésekre!

Mivel ragasszuk fel a téglaszeleteket?
Sokféle anyaggal dolgoznak a sima habarcstól a különféle csemperagasztókon át egészen a FLEXibils csemperagasztóig.
Mi mindenképpen az utóbbit ajánljuk! Ezek ára nagyon széles skálán mozog, a megfelelő minőségűek úgy 1800-2000Ft/20kg/zsák-tól szerezhetőek be.

Mekkora fugát hagyjunk a lapok között és miért?
Ez egy jó kérdés… Kinek mi tetszik!
Azért ennyire nem egyszerű a válasz. Egy szempont az esztétika, de technikai kérdések is felmerülnek.
Mivel a lapok formája szélessége változó, mindenképpen vastagabb fugára van szükség, mint a kerámia lapoknál megszokott a kiegyenlítés miatt.
Az a tapasztalat, hogy a legalább 1-1,5cm vastag fugákkal a legmutatósabbak a téglaszeletekből és természetes kövekből kialakított díszburkolatok.

Mivel fugázzuk a díszburkolatot?
A vélemények itt is megoszlanak. A sima habarcs, a fagyálló ragasztók, direkt fugázásra gyártott anyagok, dísztégla falazó és fugázó anyagok.
Mivel az ajánlott fugavastagság elég nagy 1-1,5cm, a fugázó-anyagok a magas áraik miatt jelentősen megemelnék az összköltséget, így nagyon ritkán alkalmazzák.
A legelterjedtebb a fagyálló csemperagasztó és a dísztégla fugázó. Az előbbi 1000-1500Ft/20kg/zsák, míg az utóbbi 2500Ft/25kg/zsák körüli áron szerezhető be.

Mivel kezeljük le a kész felületet és kell e egyáltalán?
A téglák porózus szerkezete, és nedvszívó képessége miatt mindenképp szükséges valamilyen felület kezelést alkalmazni. Ismert sok köznépi megoldás (vízüveg, lenolajkence, betonlakk, kőbalzsam…), de érdemes inkább az e célra való anyagok közül választani. Kültéri felhasználásnál kiemelten szükséges. Az impregnálásra kaphatóak speciálisan erre kifejlesztett anyagok, amelyek közül az egyik legjobb minőségű az „AntiPluviol”, amelyet a MAPEI gyárt. Igaz, hogy kicsit drágának tűnik, viszont ezért több évre megbízható védelmet biztosít. Alkalmazható sok más termék is, amelyek a természetes kövek kezelésére kaphatók. Választás és vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk a kínálatról!

vissza 10.0 - 1 vote